Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

Alaptalan hiedelmek

2013.02.23. 10:35 Dr. Gerevich József

Khnopff bezárkózom önmagamba 1891_1.jpgKi kellett húznom magam, amikor szembe jött velem, hogy ne tűnjek túlságosan kis növésűnek hozzá képest. Így is fél fejjel volt magasabb nálam. Kleopátra szeme kék volt, haja szőke, hosszú vékony lábai manökeni alkatra vallottak. Gyönyörű Kleopátra ugyanakkor – legnagyobb meglepetésemre –  a magánytól szenvedett.

Hosszú ideig gyötrődtünk alapkérdésekkel. A huszonöt éves lány mindennel elégedetlen volt: a munkájával, a szeretőivel, a szüleivel és a pszichiátereivel. Én voltam a negyedik a sorban. Kedves vágyfantáziáját tényként fogalmazta meg több alkalommal is: az általa „elfogyasztott” kollégák, amióta megszakította a velük való kezelést, felhagytak szakmájukkal. Mindenkiről és mindenről gyűlölettel beszélt. Csak a kutyájáról nem. A „kutyus” iránt tele volt gyöngéd és erotikus szeretettel.

Noé kutya hosszú távon jó kapaszkodónak bizonyult. A vele való intim viszony egyfajta optimizmussal töltött el: ha képes ilyen szeretetre, ez a képesség más tárgyak (emberek) iránt is átsugároztatható…

Eleinte ennek a „sugárzásnak” nyomát sem láttam. Engem is utált. Lenézett, mert „öreg” vagyok (legalább is hozzá képest), mert nem vagyok legalább százkilencven centiméter magas, mert nem Audi-val járok, és fogalmam sincs arról, hogy kell a nőkkel bánni. „Maga is ugyanolyan, doktor úr, mint a többi pszichiáter. Igénytelen, nőies és nem ismeri az embereket.” Ilyen kedves mondatok szinte minden alkalommal elhangzottak a szájából.

Arra az ellentmondásra többször felhívtam Kleopátra a figyelmét, hogy verbális minősítései és rejtett üzenetei, testbeszéde között alig van összhang: egyre több jelzést küldött arról, hogy fontos vagyok neki.

A gyengébb ellenállás felől haladtunk az erősebbek felé. Kleopátra meg volt arról győződve, hogy nem képes koncentrálni, hosszú ideig odafigyelni valamire. Ezért olyan munkát végzett, ami semmilyen elmélyedésre nem adott lehetőséget, sokat kellett jönni-menni, és semmilyen szellemi kielégüléssel nem szolgált (ügynök volt). Elégedetlensége a munkájával nőttön nőtt, és ez mindennapos téma lett találkozásaink során.

A nagy áttörés a kezelésben akkor következett be, amikor munkát, munkahelyet váltott, és ráébredt arra, hogy egészen másfajta munka elégíti ki. Az új munkahelyen másfajta képességei kerültek előtérbe: hosszú ideig tartó, tartós figyelmet igénylő munkát végzett. Ez a felfedezés összekapcsolódott azzal a felismeréssel, hogy élnek benne bizonyos meggyőződések, amelyek rossz döntésekhez vezetnek benne.

Alaptalan hiedelmei leginkább a partnereihez fűződő viszonyában váltak láthatóvá. Számára nem létezett elfogadható partner. Egyiknek nagy fülei voltak, másiknak nagy orra, harmadik túl vékony, negyedik túl sovány, és mindegyik alacsony volt.

Sok időt szenteltünk Kleopátra finnyásságára. Beszélgetéseinkből kiderült, hogy Kleopátra egyik partnerének sem ad időt arra, hogy jobban megismerjék egymást: felületes benyomások, információk alapján cselekszik, rohan egyik partnerétől a másikig (kapcsolataiban is ügynök szerepet játszik). „Hogyan tudnám szeretni, ha kisebb nálam? Számomra egy férfi nyújtson biztonságot. Egy kicsi és sovány férfi képtelen biztonságot nyújtani.”. Amikor meg nagy darab férfi kerül a közelébe: „nem tudnék mellette érvényesülni. Rám fekszik és agyonnyom.”

Ezek az apró utalások jól érzékeltetik Kleopátra férfiakkal kapcsolatos hiedelem-rendszerét, félelmeit, melyeket természetesen ő is gyermekkora óta hurcol magával. E hiedelmek gyökereit álmaiban, emlékeiben és szabad képzettársításaiban találtuk meg. Ahogy a munkában fokozatosan felfedezte saját magát, úgy tette azt partnereiben is. Segítségemmel egyre tovább tudott újdonsült partnere megismerésében eljutni; pánikot sugalló gyors döntések helyett kiérlelt magabiztossággal választotta ki azt az (egyébként nála hat centiméterrel alacsonyabb) férfit, aki mellett „biztonságban érezte magát”.  

Szólj hozzá!

Címkék: magány hiedelmek kognitív terápia kutyaszeretet

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr415099792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása