Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

Menekülés gyermekáldásba

2013.07.11. 10:45 Dr. Gerevich József

nr354-picassoLevente és Virág házassága alapjaiban volt instabil. Levente szerette a természetet, Virág igazi flaszterlány volt, csak a városi nyüzsgésben érezte jól magát. Levente a rock-zenéért rajongott, Virágot elbűvölték Chopin zongoraszonátái. Levente a liberális nevelés híve volt, Virág visszasírta azokat a régi szép időket, amikor a nevelőnek még tekintélye volt.

A rendhez való viszonyuk is szétválasztotta őket: Levente rendetlen volt, Virág gyűlölte a rendetlenséget.

Egy közös vonás volt mindkettejükben: azt képzelték, hogy sok gyermekük lesz. Így is indult a házasság. Az esküvőn Virág már öt hónapos terhes volt. Gyorsan jött a következő: három éves házassági évfordulójukon már két gyermekük volt, Egérke és Öcsi. Most már az ismerősök, barátok is kénytelenek voltak komolyan venni őket.

A viharfelhők viszont egyre csak gyűltek. Előbb Virág csalta meg Leventét, majd Levente Virágot, egymástól függetlenül, anélkül, hogy egyikük tudott volna a másik kalandjáról. Virág félrelépése tűnt komolyabbnak. Az asszony néhány titkos légyotton megtapasztalta, milyen, amikor olyan férfival van együtt az ember, akivel fél szavakból is megértik egymást. Levente egyik munkatársnőjével jött össze, amikor egy céges rendezvényen kicsit többet ittak a kelleténél. Kapcsolatukban Virág érezte magát rosszul, nem Levente. Levente csodálta Virágot, rendkívül komoly nőnek tartotta, úgy érezte, sokat tanult tőle, és nem szerette volna elveszíteni.

Fél évvel alkalmi viszonya befejezését követően, egy születésnapi vacsora után, pezsgőivás közben Virág „őszinteségi rohamot” kapott, és bevallotta, hogy megcsalta Leventét. Levente megdöbbent: ez a lehetőség benne még elméleti síkon sem vetődött fel. Ha bármikor megkérdezte volna tőle valaki, mit tesz, ha megtudja, hogy a felesége megcsalta, Levente azt válaszolta volna minden bizonnyal, hogy magába nézett volna, miért és hogyan adott okot arra, hogy megcsalják. De a helyzet éles” volt, és ilyenkor az emberből mélyebb reakciók jönnek a felszínre. Leborult az asztalra és sírt. Virágot ez a jelenet annyira meghatotta, hogy nem rukkolt elő azzal, amit valójában szeretett volna. Nem szólt arról, hogy szeretné elhagyni Leventét.

Hetekig elemezték a helyzetet. Alig aludtak. A gyermekeket átengedték a hiperaktív nagyszülőknek, és idejük nagy részét azzal töltötték, hogy előbb Virág, majd Levente gyermekkorából építsék fel a jelent, miért lett Virág olyan, amilyen, miért Leventét választotta, és miért nem jó mégsem neki Levente mellett, Leventének miért Virág a Nő, miért nem az a számtalan barátnő, akivel Virág előtt összehozta a sors.

A hosszas beszélgetéseknek hatalmas szeretkezések vetettek véget, melyek következtében Virág újra terhes lett. A hír mindkettejüket megnyugtatta, házasságuk erejének, életképességének a bizonyítékát, és régi dédelgetett álmuk valóra válását látták a születendő gyermekben. Nyuszi megszületése nem hozta meg a várva várt eredményt, a tűz nem vált vízzé, a harmadik gyermekkel kapcsolatos tennivalók potenciálisan megnövelték kötelezettségeiket, mulasztásaikat, felerősítették azt a furcsa, kellemetlen zsibbasztó érzést, amit szülői lelkiismeret-furdalásnak hívnak, s amelynek az szolgált alapul, hogy nem tudtak megfelelni saját és egymás elvárásainak a szülői viselkedés terén.

Amikor Virág megkeresett, első beszélgetésünk során fuldoklott a sírástól. Rettenetes anyának tartotta magát. Három gyermekét imádta és gyűlölte. De leginkább magát vetette meg azért, hogy képtelen átlátni a gyermekekkel kapcsolatos tennivalók teljes spektrumát, kicsúsznak a kezéből a dolgok. Saját élete nincs. Feladta karrier-terveit, jelentős barátságok szakadtak meg a gyermekek miatt. Leventét nem érezte partnernek sem a gyermeknevelésben, sem az élet más fontos területén. Mit lehet kezdeni egy olyan férjjel, aki azt vallja, hogy a gyermek magától nő fel, ahogy „a (V)irág nő ki a földből”?! És közben hét végéket tölt a munkájával, egyedül hagyja őt a gyermekekkel, és soha semmit nem tud vele megbeszélni. Még mer Virágról, azaz róla beszélni! Egy csokorral hozott volna eddigi házaséletük során!

Forrtak benne az indulatok. Legalább ez a drága harmadik, ez a Nyuszkó, ő ne született volna meg! Hiszen akkor már tudta, de legalább is tudnia kellett volna, hogy rossz a házassága. És ami rossz, azt nem lehet újabb terhekkel feljavítani. A harmadik terhesség menekülés volt, fakadt ki belőle, menekülés a problémák megoldása elől. És most itt van egy pszichiáternél. Minden elrontott élet itt végződik.

Virág és Levente mégsem váltak el. A titok nyitja egy hatékony házasságterápia volt, amely háromnegyed évig tartott. Ebben a tudatosan alakított összecsiszolódási folyamatban – nem a múltra, hanem a jelenre koncentrálva – megtanulták, hogyan kell két embernek jól együttműködni három gyermek egészséges fejlődése érdekében.

Szólj hozzá!

Címkék: gyermekvállalás gyermeknevelés házasságtörés házassági krízis liberális kontra tekintélyelvű nevelés

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr765400181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása