Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

Kőmíves Kelemenné

2013.05.30. 14:39 Dr. Gerevich József

6munch.jpgKelemen és Mária 20 évig éltek felhőtlen boldogságban, a hagyományos családmodell és recept szerint. Két gyermekük született. Mária a gyermekeket nevelte, és rendben tartotta belül a „házat”, Kelemen házon kívül dolgozott, házakat épített, kőművesként. Fél évvel jelentkezésüket megelőzően el sem tudták volna képzelni, hogy valami megzavarhatja ezt az évezredes tradíciókra épült harmóniát. És mégis: ez a harmónia hirtelen, napok alatt felbomlott. Mi történhetett?

A képlet egyszerű, nem kevés házasságban történik hasonló: egy véletlenül elolvasott sms-üzenet megvilágította Máriának, hogy Kelemennek szeretője van. Amikor Kelemen hazajött, Mária megkérdezte, Kelemen, te megcsalsz?

Kelement váratlanul érte a kérdés. Alapvetően őszinte ember volt, ösztönösen és azonnal őszinte választ adott: igen.

Több hasonló esetet ismerek. Egyik páciensemről például kiderült, hogy szeretőjével egyfajta függőségi viszonyt alakított ki, és nem volt képes leválni róla, miközben fokozatosan felbomlottak legfontosabb kapcsolatai… Ebben az esetben nem ez történt.

Mária összeomlott, és összeomlásába magával rántotta Kelement is.

Hónapokig tartó sírás, hajnalig nyúló fájdalmas beszélgetések következtek, eredmény nélkül. Mária válni készült, miközben maga is érezte, hogy nem ez a legjobb megoldás. Kelemen – egyre kevésbé határozottan – fenntartotta azt a véleményét, hogy számára a szóban forgó hölgy nem jelent mást, mint egy testi probléma gyakorlati megoldását. Ez a vélemény azt sugallta, hogy valójában Mária a hibás, hiszen a házasélet egyik fontos dimenzióját – a szexuális viszonyt – az utóbbi években elhanyagolta. Kelemennek pedig erre nagy szüksége volt. Nem bajlódott Máriával, a könnyebb ellenállás mentén az első nővel, aki erre készséget mutatkozott, viszonyt kezdett.

Amikor mindketten elkezdtek a szokásosnál több alkoholt fogyasztani az éjszakai beszélgetések során, legidősebb lányuk határozottan felszólította őket, hagyjanak fel az ön- és egymás sanyargatásával és az önpusztítással, és forduljanak orvoshoz. Az orvos én lettem.

Az első hármasban lefolytatott beszélgetés során feltárult az alapprobléma, amely megnehezítette a konfliktus- és krízishelyzet helyes megoldását. Mária Kelemenben, Kelemen Máriában kereste a hibát és a megoldás kulcsát. Mária úgy érezte, ahhoz, hogy megbocsásson Kelemennek, meg kell őt értenie. Meg kell tudnia, mit jelentett a férjének ő, és mit a másik. Mi vezethette Kelement ahhoz, hogy ezt a tökéletes kapcsolatot veszélybe sodorja. Különösen Kelemen semmitmondó magyarázata irritálta. Ha ennyire semmit nem jelent neki az a másik nő, miért tartotta fenn vele a kapcsolatot? Egy jelentéktelen kapcsolatért miért kellett őt ’elhagynia’.

Kelemen nem értette, miért nem érti meg Mária, hogy számára ez a félrelépés olyan volt, mint ahogy megiszik az ember egy korsó sört vagy elnyal néhány gombóc fagylaltot. Mária számára a szex nem fagylalt, és különös keserűséggel töltötte el, ha arra gondolt, hogy amikor Kelemennel együtt voltak, Kelemen számára mindez élettani szükségletek kielégítését jelentette.

Arra kértem a házasfeleket, hogy ne a másikban keressék a kialakult helyzet magyarázatát, hanem magukban. Mária azt gondolja végig, miért nem volt fontos a Kelemennel való intim kapcsolat, Kelemen pedig azt fontolja meg, miért nem próbálta Máriával felmelegíteni kihűlt szexuális kapcsolatukat.

Hetek teltek el anélkül, hogy a feladat teljesítésére képesek lettek volna. Mária egyre fogyott, Kelemen egyre hízott. Minden egyes találkozásunkkor Mária jelezte, hogy Kelemen életében, főleg gyermekkorában milyen kényes eseményeket talált, amelyek összefüggésbe hozhatók a házasságtöréssel, Kelemen pedig Mária korábbi viselkedésének újabb és újabb mozzanataira emlékezett vissza, amelyek őt abba az irányba sodorták, hogy eszébe ne jusson feleségénél próbálkozni éjszakánként.

Akkor arra kértem őket külön-külön (négyszemközt), hogy a következő találkozásig éljék bele magukat a másik helyzetébe, és ha legközelebb jönnek, a másik nevében meséljék el mindazt, ami közben az eszükbe jutott.

Ez a kis ravaszság megtette a magáét. Legközelebb végre magukról beszéltek. Mária rádöbbent, hogy a szex az életében méltatlanul kevés jelentőséget kapott. Ennek számtalan okát tárta fel, ezek többsége még a házassága előtti időre vezethető vissza. Kelemen ráébredt arra, Mária hogyan vált számára szexuális tabuvá, akivel nem lehet ’azt’ művelni, mint más, rossz nőkkel. Ezek az információk immár elég alapot szolgáltattak ahhoz, hogy végre kilépjenek a meddő gyötrődés állapotából, és végre találkozzanak és megbeszéljék egymással, hogyan tovább.

Szólj hozzá!

Címkék: házasságtörés házassági krízis indukált alkoholfogyasztás problémaivás

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr175335926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása