Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

Szerelmes a tanárnő

2014.04.19. 20:51 Dr. Gerevich József

tanárnő.jpgA tizennégy éves Ernőt fél évvel a megismerkedésünk előtt leplezték le a szülei, amint éppen rágyújtott egy saját maga által sodort marihuána-cigarettára. Szó szerint „a fülénél fogva” ráncigálták hozzám aggódó ősei. Ernő pragmatikus ember volt: belátta, hogy találkozásainkból legalább az a haszna származik, hogy valakivel jól kibeszélheti magát. Annak ellenére vállalta el a kezelést, hogy a félig elszívott joint-ot ártatlan és ártalmatlan dolognak tartotta.

Két hónappal megismerkedésünk után Ernő beavatott élete egyik aktuális és nyomasztó titkába. Észrevette, hogy a magyar tanárnője szerelmes belé. „Ezt hiába mondom a barátaimnak, nem hiszik el nekem. Legalább te hidd el (tizenhat éves kor alatt mindenkivel tegeződöm), hogy nem tévedek. Anna néni szerelmes belém. Látom, ahogy megakad a szeme rajtam, csillog a tekintete, és amikor magyaráz, kizárólag engem néz, mintha senki más nem lenne a teremben.”

A harmincöt éves „Anna néninek” gyermeke nem volt. Tíz éve volt férjnél. Könyvelő férje húsz évvel idősebb nála. Amikor beleszólt a telefonba, vékony, éretlen hangját alig hallottam; mintha egy kamaszlánnyal beszéltem volna. „Doktor úr, egy problémával szeretném megkeresni. A foglalkozásommal függ össze. Tanár vagyok. Tizenkét éve tanítok, mégsem tudok mit kezdeni a helyzettel: szerelmes belém egy kamaszfiú.” Amikor ezeket a mondatokat hallottam, még nem gondoltam arra, hogy ezt a kamaszfiút ismerem.

A pszichiátriai munkám során kifejlesztettem egy képességet. Agyamba úgy raktározom a páciensek információit, mint egy számítógép. Ha új páciens lép az életembe, fájlt nyitok neki. Ha vége a beszélgetésnek, a fájl addig nyitva van, amíg le nem jegyzem a fontosabb információkat. Aztán becsukódik a fájl. Amikor Anna hívott, az Ernő dolgaival teli fájl éppen csukva volt.

Anna nagyon izgatott volt, amikor először találkoztunk. A rendkívül rendezett külsejű asszony beszédstílusa éppen ellentétes volt ezzel a rendezettséggel. „Látom, ahogy egyfolytában engem néz. Csodálatos kék szemeivel bámul rám, mintha akarna tőlem valamit. De hát mit akarhat egy nálánál több mint húsz évvel idősebb nőtől? Ez nem normális dolog…” Amikor vége az órának, Anna szerint a fiú azonnal kirohan, megáll mellette, és hosszasan kérdezi. Az elhárító válaszok újabb kérdéseket gerjesztenek. Lassan vége a szünetnek, és a fiú csak nem mozdul mellőle. Úgy kell elhessegetnie.

A „kék szemre” csak később figyeltem fel. Akkor, amikor Anna kiejtette a fiú keresztnevét: Ernő. A számítógépes rendszer egy pillanat alatt összeomlott. A fájlok hirtelen összekeveredtek. Anna és Ernő. Anna az Ernő-történet „Anna nénije”. Ernő az Anna-történet kék szemű fiúja. Ugyanaz a történet, két szempár szemszögéből.

A közhiedelemmel ellentétben a felismerés nem javította segítő tevékenységem hatásfokát. Kifejezetten zavart, hogy ismertem a történet mindkét szereplőjét. Eleinte igyekeztem kikapcsolni mindent, amit Annától tudtam Ernőről és fordítva, de ez most nem igazán sikerült. Azt éreztem, hogy nem mindennapi kapcsolattal állok szemben. Az is rendkívül ritka, hogy egy időben egy történet mindkét szereplője egymástól függetlenül ugyanazt a pszichiátert keresi fel (Ernő esetében ez persze csak némi finomítással érvényes).

Igazi kamasz-szerelem volt mindkettejüknél. A harmincöt éves tanárnő most élte át élete első, megkésett szerelmét. Egyikük boldogsága sem lehetett felhőtlen: érzéseikbe bekódolták a kapcsolat reménytelenségét. Ernő Annát, Anna Ernőt látta szerelmesnek.

Nem az volt a dolgom, hogy az úgynevezett „igazságot” felderítsem. Az sem, hogy e különös szerelemmel foglalkozzam. Inkább arra tereltem mindkettejük figyelmét, hogyan lehetne megérteni, miért nem tudják jól kezelni ezt a helyzetet. Mi akadályozza őket abban, hogy felismerjék saját érzéseik valódi természetét, és azok gyökereit?

Így jutottunk el Anna férfiakkal való viszonyához, gyermektelensége okaihoz, Ernő esetében pedig a fiú anyjához, Ottiliához. Hamarosan észrevették mindketten, hogy a másik már nem figyeli őt lázas érdeklődéssel. Ernő a szünetekben osztálytársnőinek udvarolt, Anna pedig képessé vált arra, hogy kilépjen tíz éves kapcsolatából.

Szólj hozzá!

Címkék: projekció tanár-diák-viszony kamasz-szerelem

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr86054628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása