Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

Az otthon teszi a nőt

2013.07.18. 20:50 Dr. Gerevich József

jeanne_hebuterne150.jpg„Doktor úr, olyan vagyok, mint egy gyalog-kakukk. Végigszáguldok városokon, országokon, földrészeken, és sehol nem érzem otthon magam. De nem az otthon teszi a nőt nővé?” Margit rám nézett, a szeme könnybe lábadt. Ezzel indult furcsa, nehezen előre haladó terápiás kapcsolatunk. A nehézségeket Margit üzleti utazásai jelentették. Volt, hogy egy hónapig nem láttam. A terápiás kapcsolat elmélyüléséhez gyakori találkozások kellenének. Közös óráinknak be kellene épülniük a páciens napi életébe, hogy hatni tudjanak. Margit esetében erre nem volt mód.

Eleinte mégis gyorsan haladtunk. Margit olyan volt, mint egy lelkes diáklány, aki minden tudást magába szeretne szívni, ami a Mesterből árad. Néha még jegyzetelt is beszélgetés közben. Házi feladatokat kért. Sokat kérdezett. A kérdéseit sokszor előre felírta, hogy egyetlen kérdést se hagyjon ki. A válaszok megnyugtatták, de az újabb találkozásig újabb kérdések sora került a jegyzetek közé. Harminckét éves volt. Egyedül élt. Nem érezte jól magát a bőrében. Nem érezte nőnek magát. Úgy érezte, neki férfinak kellett volna születnie. „A tengerészek és a kamionsofőrök között van egyáltalán nő? Ugye nincs, doktor úr!”

Sok szeretője volt. „Ahogy a tengerészekre minden kikötőben vár egy asszony, úgy várnak rám a férfiak, nősek, egyedül élők, jóképűek és rondák. De férfiak. Nem az-e a nők dolga, hogy ők várjanak a férfiakra?”

Erősen éltek benne a tradíciók által meghatározott sztereotípiák a nőkről, miközben élete valóban nem egy átlagnő életére emlékeztetett. Erre az ellentmondásra többször, több formában is felhívtam a figyelmét. Megpróbáltuk kideríteni, honnan erednek ezek a hiedelmei, illetve miért alakult az élete olyanná, amilyen.

Valamennyi, a Nők lapjában ebben az időben megjelent cikkemet elolvasta, és az esetek többségében magára ismert.

A feltett kérdések mélységével párhuzamosan csökkent Margit diákos lendülete. Az egyes kérdések megfogalmazását követően „hivatalos” okokból hetekre eltűnt. Ilyenkor sajnálkozott, arra hivatkozva, hogy „nincs mit tenni, ha menni kell, ilyen az üzleti élet. Megmondtam előre, doktor úr, hogy nem leszek könnyű eset. Már csak a geográfiai távolság miatt sem.”

De a geográfiai távolság Margit esetében leképezte a lelkében lévő „távolságokat”. Láthatóan menekült valami elől. Láthatóan nem tudott kibékülni életformája és a fejében élő női ideál közötti mérföldnyi távolsággal.

Aztán egyszer csak csökkenni kezdtek az utazások. Egy titokzatos betegséggel kezdődött. Hetekig gyengének, fáradtnak, étvágytalannak érezte magát. A háziorvosa szerint vírusfertőzése volt, ő azzal magyarázta tüneteit, hogy „belefáradtam a nagy utazásba”.

Több útját lemondta. Mindezek ellenére ekkor naponta eljött hozzám. Egyetlen dolog érdekelte: mi történik vele, mi zajlik a lelkében, hogyan tudná élete „sorsproblémáját” megoldani.

Ekkor tárult fel előtte gyermekkora, a szülői ház, apja és anyja szeretet nélküli kapcsolata. „A távolságok akkor alakulhattak ki bennem, doktor úr. Nálunk mindenki mindenkitől távol volt. Egyszer sem ültünk le közösen ebédelni vagy vacsorázni. Soha nem mentünk el kirándulni, moziba vagy vendégségbe, mint a normális családok. Nem tudtunk egymásról semmit.”

Margit rájött arra, hogy utazásai folyamatos távolságtartást fejeznek ki „otthonával” szemben. „Még csak be sem rendeztem a lakásomat. Semmi nincs a helyén. Dobozokban állnak a dolgaim évek óta. Még a családi fotókat sem csomagoltam ki.”

„Betegsége” hozzásegítette őt ahhoz, hogy elővegyen régi fényképeket, kicsomagolja személyes, gyerekkorából átörökített tárgyait, megkeresse a lakásban a nekik megfelelő helyet.

„Anyám mindig otthon ült, soha nem mozdult ki sehová. Ellátta a családot, főzött, kötött, horgolt, és uzsonnát pakolt az iskolatáskánkba. Soha nem akartam így élni.”

Margit soha nem akart úgy élni, mint az anyja. Egész eddigi élete az anyai mintával ellentétes megnyilvánulások sorozatát jelentette. Ugyanakkor nem találkozott más, elfogadható női mintával sem. Így vált élete számára elfogadhatatlanná és boldogtalanná. Beszélgetéseink során, ahogy erre ráébredt, ahogy megértette, mi miért történt, képessé vált arra, hogy hasonlítson anyjára. Legalább is egy dologban: megtalálta, berendezte otthonát.

„De a férfiakra nem várok. Várjanak ők rám.”

Szólj hozzá!

Címkék: utazások női szerep szingliség férfiszerep pszichoszomatikus betegség

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr415413738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása