Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

Egy zugívó lelepleződése

2013.05.11. 19:13 Dr. Gerevich József

www tvn hu a7564c79e6cf79c78eb4a41c827c45c3Ottó kis ívben befordult egy mellékutcába, és nekiment egy másik autónak. Az ütközéstől a bal karja eltört, meg kellett operálni. A balesetet követő nap a Traumatológiai Osztályon nyugtalanság tört rá. Később erősen verejtékezni kezdett. Amikor már félrebeszélt, pszichiátert hívtak. A pszichiáter javaslatára egy deci bort kapott. A megivott bortól jobban lett. A főorvos behívta a szobájába Ottó feleségét, Renátát, és közölte vele, hogy a férje alkoholista.

Renáta hirtelen nem tudta, mitévő legyen. Férje soha nem ivott, még étkezéskor sem fogyasztott egy korty alkoholt sem. Nem akarta elhinni, hogy ez a józan ember alkoholista. A főorvosnak csak annyit mondott, hogy köszöni az információt, majd az erős nyugtatók hatása alatt szendergő férjéhez sietett. Miután nem tudott vele érdemben beszélni, hazament. Otthon összehívta a családot; két bátyját, húgát, anyját, gyerekeit, férje szüleit és egyik fiútestvérét. A család előtt rövid beszédben összefoglalta az eseményeket. Ottó lehetséges alkoholizmusáról csak annyit mondott: soha nem gondolt rá, szerinte Ottó nem hajlamos ilyesmire, de tévedhet. A család realitáskontrollal rendelkező tagjai azon az állásponton voltak, hogy egy orvos nem beszél felelőtlenül, tehát fel kell készülni Ottó családi gyógykezelésére, amelyben mindenki valamilyen fontos szerepet kap. Ezen kívül kell persze egy addiktológus is, hogy nagy hülyeséget ne kövessenek el. Így kerültem Ottó látóterébe. A hitetlenek csak hümmögtek, várjuk ki a végét, mondogatták.

Ottó, mire eljutott addig, hogy traumatológiai szempontból gyógyultan távozhatott a kórházból, felesége vezérletével jól szervezett családi program várta. A rendelőmben rögtön szabadkozott: „doktor úr, nem önként jöttem, revolvert tartanak a hátam mögé. Két út áll előttem: vagy fejet hajtok a családi terror előtt, vagy a hajléktalanság veszélye les rám. Ön melyik utat választaná?”

Biztosítottam, hogy nem én állok válaszút előtt, viszont abban tudok neki segíteni, hogy megtudja, hogyan került ebbe a csapdahelyzetbe, és abban is segítem őt, hogyan lábaljon ki belőle. A két „rossz” (alkohol - a család totális kontrollja) között való választás helyett talán egy harmadik út körvonalai is felsejlenek majd.

A „családi terror” huszonnégy órás ellenőrzést jelentett. Ottónak sem módja, sem alkalma, sem lehetősége nem volt arra, hogy alkoholhoz jusson. Egyetlen szabad pillanata a velem való egy órás beszélgetés volt. Ilyenkor végre elengedhette magát, egy kicsit a kocsmában érezhette magát, barátok között, egy kicsit megszabadulhatott a gyanakvó szemektől. Nálam nem kellett dugdosnia az italt; ha képletesen is, de a szemem előtt „ihatott”.

Hamar kiderült, hogy Renáta és Ottó házassága a kulcsprobléma, amelyre Ottó zugivása épült. A két embernek semmi köze nem volt egymáshoz, így kapcsolatuk ádáz hatalmi küzdőtérré változott az évek folyamán.  Renáta ideje akkor jött el, amikor a traumatológus főorvos mintegy felhatalmazta arra, hogy „vállalja férje alkoholizmusáért a felelősséget”. Renáta vállalta. Nem volt számára kérdés, mit kell tennie. Meg kellett férjét mentenie. Azaz át kellett vennie a családban a hatalmat.

Ottó eleinte tiltakozott. Kijátszotta családja tagjait és ivott. Később – talán beszélgetéseink hatására – belátta, hogy megcsúszásainak semmi igazi értelme nincs. Ekkor fejet hajtott és elfogadta az asszony által diktált feltételeket. Ottó hónapok óta absztinens, és arra készül, hogy méltó partnere legyen Renátának. De ehhez még sokat kell tanulnia.

Szólj hozzá!

Címkék: zugivás terápiás motiváció házi terápia

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr845295562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása