Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

/D/almafüggőség

2012.09.30. 12:35 Dr. Gerevich József

Khnopff bezárkózom önmagamba 1891.jpgAmikor Dalma gyermektelen házassága véget ért, úgy érezte, meg kell ünnepelnie egy fogadalommal: többé nem gyújt rá. Erős dohányos volt, három doboz cigarettát is elszívott egy nap alatt. Most mégis úgy érezte, „tiszta lappal és tüdővel” kezdi az új életet.

Hetekig kóválygott, szédült, hányingere volt. Alig emlékszik vissza az elvonás néhány hetének részleteire, szinte minden kiesett abból az időből. Egy valamire viszont jól emlékszik: úgy tudta átvészelni az erős elvonást, hogy ahányszor cigarettára kellett volna gyújtania, megevett egy almát.

Hamarosan új társra lelt: nyolc kiegyensúlyozott év következett. Aztán ennek a kapcsolatnak is vége lett. Ekkor Dalma elkezdett alkoholt inni. Eleinte csak étkezéshez, később már inkább a hatás kedvéért. A hatás pedig nem maradt el: kevésbé érezte magányát.

Amikor nyugdíjba került, megint úgy érezte, lépnie kell: alkoholizmusát fel kell számolnia. Elővette a cigarettánál már jól bevált saját receptjét, naponta másfél kilogramm almát vásárolt, megivott még egy pohárkával kedvenc borából és elkezdte az elvonást.

Sikerült zökkenőmentesen leállnia az alkoholivással. Négy hónappal az utolsó pohár után keresett meg, mert egy szakembertől szerette volna megtudni, jó úton jár-e. Doktor úr, egy valamitől félek, kezdte, ha véletlenül elfelejtek almát vásárolni, egyre inkább úgy érzem, hiányzik. Nem vagyok én almafüggő?

Megnyugtattam, sőt megdicsértem a kiváló ötletet. Az alma a nikotin esetében megelőzte az elhízás problémáját. Jól helyettesíti az alkoholt, ezáltal a függőségigényt is kielégíti anélkül, hogy veszélyt jelentene a szervezet működésére. Nem is szólva az almában lévő vitaminokról. Ne hagyja abba, kértem, mindenképpen folytassa az almakúrát, még akkor is, ha úgy érzi, nem tudna már alma nélkül élni. És Dalma – most már orvosi tanácsra - továbbra is eszi az almát.

Kíváncsi vagyok, vajon az olvasók között van-e olyan, akinek hasonló tapasztalatai vannak az almával. Ha van, arra kérem, írja meg.

3 komment

Címkék: dohányzás helyettesítés alkoholprobléma almafüggőség

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr244811215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tulipán14 2012.09.30. 17:20:09

Kedves Doktor Úr!
Nagyon meglepett az írása.
Én sajnos még nem szoktam le a cigiről, de az alma különleges helyet foglal el az életemben.
Örömet okoz, és sokszor segít. Ha pl. fárasztó teamen kell részt vennem, mindig ezzel megyek be (nem probléma, ha valaki eszik közben). Biztonságot ad. Jobb mintha a körmömet piszkálnám. Ha rossz kedvem van, és nem bírok enni normális ennivalót (de ugye tudjuk, enni kell) szintén almát veszek, azt mindig meg tudom enni. Az utcán nem cigizek, mert rondának tartom, ezért almát veszek, és úgy megyek egyik helyről a másikra. Gyakran kötök ki az almánál, ha normálisan nem tudok kezelni egy helyzetet. Cigizni csak este szoktam, és akkor almát nem eszek. Eddig nem kötöttem össze a kettőt…

keresztmama 2012.10.23. 03:52:07

Megpróbálok az alma-függőségről is írni, bár ez egy kicsit nehéz. Ki nem állhattam az almát.Síkos, csúszos a héja, és vásította a fogamat.
De a vajaskrumplihoz kell valami savanyút enni, és a paradicsom ilyenkormár kezd drágulni. Bevezettem helyette az almát. Ennek külonboző ízei is voltak,némelyik megtlepetést szerzett. Rájttem, hogy az éhséget is lehet vele csdillapítani. Ez így sokáig nagyon jól mukodott, míg el nem kapott a csoki-láz. Naponta egy tábla csoki. Hát erre persze se pénz, se kapacitás. Még tobb alma kell. Majd tavasszal megint paradicsom.Ágota

keresztmama 2012.10.23. 04:02:00

Megpróbálok az alma-fuggoségről írni, bár ez egy kicsit nehéz. Ki nem állhattam az almát.síkos,csuszos a héja, és vásította a fogamat.
De a vajaskrumplihoz kell valami savanyút enni,és a paradicsom ősszel már drága. Bevezettem helyette az almát. Ennek külonboző ízei is voltak, némelyik meglepetést szerzett. Szükség esetén az éhséget is csillapítja. Ez így sokáig nagyon jol mukodott, míg el nem kapott a csoki-láz. Naponta egy tábla csoki. Hát erre persze se pénz, se kapacitás. Még tbb alma kell.
süti beállítások módosítása