Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

Vetélkedés

2014.06.26. 19:52 Dr. Gerevich József

két nő.jpgMagda anyjával keresett fel a rendelőmben. Szerettem volna négyszemközt beszélni vele, de kérte, hogy hármasban beszéljünk, mert neki nagyon nehéz megtalálni a megfelelő szavakat. Anyja foglalta össze helyette az elmúlt évek eseményeit. Magda időnként bólogatott, időnként rázta a fejét vagy éppen nézett maga elé és könnybe lábadt a szeme.

Magda „szóvivőjétől” annyit tudtam meg, hogy harminckét éves lánya nem tud meglenni alkohol nélkül. Ha nem iszik, remeg a keze, és olyan feszültté válik, hogy képtelen bármilyen értelmes tevékenységre. Többször próbálta abbahagyni az ivást, de két tiszta napnál tovább nem jutott. Az anya szerint Magdának az a baja, hogy magányos. Hiába van férje, hiába szereti a férje és ő is a férjét, a férfi – munkája miatt – nagyon kevés időt tud feleségével együtt lenni, így Magda egész nap otthon ül, és nem csinál semmit.

Az első találkozás során már éreztem, nem bízhatom Magdára annak eldöntését, mikor akar megszabadulni az alkoholtól. Azonnali alkoholelvonást javasoltam. Az anyát arra kértem, töltsön minél több időt Magdával. Magdának pedig felhívtam a figyelmét arra, miért van szükség minél gyorsabb alkoholelvonásra. Az alkoholizmus „önmagát gerjesztő, hömpölygő folyamat”, amely egyre súlyosabb és visszafordíthatatlanabb állapotot idéz elő, különösen nőknél. Ezt a folyamatot a lehető leggyorsabban kell megszakítani. Sikerült kellő ijedtséget kiváltanom a lányban és anyjában egyszerre. Jól megszeppenve távoztak.

Magdát mintha kicserélték volna a második találkozásunkkor. Anyja nélkül, egyedül jött és dőlt a szájából a szó. Egy hete nem iszik, ahogy megbeszéltük. A hetet anyjánál töltötte, aki ügyelt arra, hogy minél távolabb legyen mindenfajta alkoholtartalmú italtól. Sokkal felszabadultabbnak érzi magát. Ma költözik vissza a férjéhez, mert érzi, ha túl sok időt tölt anyjával, elveszíti azt a kis önállóságát is, amire eddig büszke volt.

Az alkoholmentesség drámaian jó hatással volt Magdára. Alig ismertem rá, amikor újra megjelent. A „lepusztult” külsejű lányból ápolt, gondozott, elegáns nő lett. A szavakat is másképpen formálta, sokkal választékosabban, gazdagabb szókinccsel beszélt. Tele volt tervekkel, be akarta fejezni a középiskolát, és azt a lehetőséget sem zárta ki, hogy érettségi után valamelyik főiskolán folytatja a tanulást. „Ehhez azonban az kell, doktor úr, hogy megszerettesse velem a tanulást”, tette hozzá, „mert azt az iskolai tanárok annak idején nagyon megutáltatták velem”.

A jövő a múlt feldolgozásán keresztül válik egyre megfoghatóbbá. Ezért helyeztünk Magdával nagy súlyt arra, hogy megvizsgáljuk, valójában mi is történt azt követően, hogy Magda félbeszakította a gimnázium elvégzését, elköltözött otthonról, és elkezdte ál-önálló, vagy más szavakkal, látszat-felnőtt életét. A vendéglátóiparban pincérnőként annyit keresett, hogy fenn tudott egy kis garzonlakást tartani. Változatos szexuális életet élt, a férfiak egymást váltották, míg meg nem ismerkedett Csabával. Összeköltöztek. Csaba tapasztalt, érett férfi volt, úgy érezte, Magdában megtalálta élete párját. Ez fordítva nem így volt. Magda minden porcikáját taszította egy férfi közelsége. Ha Csaba erőszakosabban vagy bátortalanabbul közeledett volna hozzá, ő is a többi férfi sorsára jut. De Csaba megtalálta a kulcsot Magdához.

Ennek a kulcsnak a felleléséhez azonban éveknek kellett eltelnie. Közben Magda fokozatosan rabja lett az alkoholnak. Csak alkohollal tudta elviselni a Csabával való bensőséges viszonyát. Aztán egyik veszekedésük alkalmával – Csaba kérte, hagyja abba az ivást – Magda feldúltan elköltözött Csabától. Ha ekkor Csaba rimánkodva megpróbálja visszakönyörögni magát, vagy teljesen megszakítja kapcsolatát Magdával, lehet, hogy a lányt soha nem ismertem volna meg. A férfi egy harmadik utat választott: elkezdett járni egy lánnyal. Amikor Magda ezt megtudta, teljesen összeomlott. Az járt a fejében, hogy „legyőzték”. Jött egy lány, aki szebb, okosabb, többet tud, mint ő, jobban tud bánni Csabával, itt a vég. Nem, ez nem lehet. Ő a szebb, ő az okosabb. De hogy legyen szebb és okosabb? Hogyan tudja legyőzni ezt a ki tudja, honnan előkerült perszónát? Felhívta anyját telefonon. Segítséget kért tőle. „Anya, le kell állnom az alkohollal, különben Csabát elhappolja előlem egy kis ribanc”, mondta neki. Aztán lázasan nyomozni kezdett valamilyen orvos után, aki alkoholbetegekkel eredményesen foglalkozik. A többit már tudja a kedves olvasó. Magda szép lett és okos. Legyőzte vetélytársát. A férfiakkal szembeni ellenállása megszűnt. Sikerült Csabával harmonikus kapcsolatot kialakítania. Most gyermeket vár.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr746422653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása