Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

Utazás férfi és nő között

2013.01.26. 18:46 Dr. Gerevich József

Lautrec női ruhában.bmpNem a nagy utazót ismertem meg először, hanem a barátnőjét. Beával való találkozásomat valamilyen furcsa esemény előzte meg. Már egy éve volt viszonya Thomas-szal, a magyar származású valamikori golf-bajnokkal, amikor a férfi bevallotta neki, hogy ő tulajdonképpen nem is férfi, hanem nő. Bea még ilyesmit soha nem tapasztalt, tehát az ilyenkor szokásos megnyilvánulási módját vette elő: sírógörcsöt kapott. Thomas megijedt, eltűnt, majd titokzatos arccal porcukorra emlékeztető valamit hozott be egy tányéron, és kérte Beát, hogy az orrával szívja fel. Azóta rendszeresen együtt szippantották a titokzatos port. Egy évvel ezt követően Bea különböző orvosi panaszok miatt sorra keresett fel orvosokat, akik semmilyen hasznos tanáccsal nem tudtak neki szolgálni. Különösen akkor váltak bizalmatlanná, olykor riadttá, amikor Bea erről a különös porról tett említést. Az egyik orvoskolléga – a por hallatán – hangosan felkiáltott: ez a Gerevich esete! Így került Bea hozzám.

A porról hamar kiderült, hogy amfetamin, bár ez az első perctől nem volt kérdéses, és nem ez volt Bea fő problémája. Hogy mi, az egy másik tanulságos történet lesz. Most Thomas az érdekes a számunkra, akivel mintegy fél évvel Beával való megismerkedésemet követően hozott össze a sors, pontosabban maga Bea, aki – megszabadulván az amfetamintól – úgy érezte, nincs már szüksége lelki társra, és nagykorúsította magát (később ezt megbánta).

Thomas már régóta szeretett volna velem megismerkedni. A Beával eltöltött minden egyes alkalom után részletesen kikérdezte barátnőjét a vizitekről. Később kiderült, hogy Ausztráliában évekig járt pszichoanalitikus kezelésbe, tehát volt viszonyítási alapja. Régóta keresett olyan orvost, aki a kábítószerek világától sem volt idegen, és pszichoterápiás gyakorlattal is rendelkezett. Bea ezt hamar átlátta, és az a rögeszméje támadt, hogy valójában Thomas a páciens, nem ő. Ez csak félig volt igaz.

Bea barátja Federico Garcia Lorca drámáinak légkörében nőtt föl: csupa nő között. Nem csoda, hogy a női nemhez nemcsak erős vonzódást érzett, hanem sok tulajdonságukat átvette. Első, balul sikerült házasságának első évében még csak érezte, első pszichoterápiás kezelésekor már tudta, hogy valami baj van a „nemi identitásával”. Egyre leplezetlenebb erős vágyat érzett, hogy nőnek öltözzön, nőies mozdulatokat tegyen, és nőként arasson sikereket.

A női sikerek azonban soha nem adattak meg neki. Valamennyi sikerét (sport, üzleti élet) férfiként szerezte. Talán ennek köszönhetően transzszexuális utazása férfi és nő között túl hosszúra sikerült. Ezt markánsan meg is fogalmazta, amikor azt mondta: kétféle transzszexuális van. Az egyik azonnal rohan a sebészhez és átoperáltatja magát, a másik viszont kiélvezi a két nem közötti kalandos út valamennyi pillanatát… Mint én.

Hogy ő ebben az útban mennyi élvezetet talált, pontosan soha nem tudtam meg. Rám inkább Thomas utazásának ódiumai hullottak. Már Ausztráliában heroin-elvonó kezelések sorozatán vett részt. A kezelések „hatására” átállt a kokainra, amit amfetaminnal váltogatott. Érdekes módon kokainprobléma miatt soha nem igényelt segítséget, hozzám sem emiatt jött elsősorban. „Beszélgetni jöttem egy értelmes emberrel, aki mellesleg orvos és pszichiáter”, hangoztatta folyton. „Ne avatkozzon belém, nehéz eset vagyok, úgy sem tudna mit kezdeni velem”, tette hozzá. Beleavatkoztam, a puszta létezésemnél, jelenlétemnél fogva. Hamar kiderült a számomra, hogy bár egy évvel idősebb nálam, apára van szüksége. A velem való négy éves „utazása” tudattalan kitörési kísérlet volt a nők világából. S bár tiszteletben tartottam szexuális félutasságát, valójában egyre jobban elbátortalanítottam ezen az úton. Talán én is hozzájárultam ahhoz (bár egyáltalán nem volt szándékomban), hogy abbahagyta a női nemi hormonok rendszeres szedését, lába borotválását és a hosszú, világtól távoli ünnepek alatt a női szerep teljes kelléktárának próbálgatását.

Ahogy közeledett a férfi pólus felé, úgy romlott meg Beával való kapcsolata, noha az ellenkezőjét várta volna az ember. Az idő segíti a gondolkodást. Ma úgy látom, Bea és Thomas között egyfajta sajátos homoerotikus viszony alakult ki. Csak azért tudták hosszú ideig ezt a viszonyt életben tartani, mert a homoerotika kettejük között még számukra sem volt magától értetődő, ezáltal nem kellett nevén nevezni. Bea azért küldte maga helyett Thomas-t hozzám, mert eljutott ahhoz a ponthoz, amikor nevén kellett volna nevezni a nők iránti vonzódását. Ezt nem tudta megtenni.

Thomas jött, beszélt, hosszan, évekre nyúlóan, és közben a nagy utazó utazási kedve megcsappant. Beával végleg szakítottak. Thomas ezt röviden kommentálta, „nő után kell néznem”. Bár máig fenntartja transzszexuális utazásának látszatát (közvetlen barátai még így tudják), valójában Thomas azzá vált, ami az utcán szembe jövő idegen számára is látszik: férfivé. Örülök, hogy a férfivé avatás rítusában én lehettem a sámán.

Szólj hozzá!

Címkék: homoszexualitás kokain transzszexualizmus homoerotika nemi identitás

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr165045344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása