Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

Vonakodó férfiak

2013.12.20. 18:03 Dr. Gerevich József

merevedés1.jpgLiza az interneten ismerkedett meg Csongorral. Kapcsolatuk viharos gyorsasággal indult be, az első Skype-beszélgetés hatórás volt, és ezt követően is minden nap órákat beszélgettek az interneten keresztül. Liza várta-várta, hogy Csongor randevúra hívja, azt hitte, szeretné őt a fizikai valóságában is megismerni, megfogni a kezét, elvinni egy moziba, meginni vele egy kávét, vagy egyszerűen csak sétálni a Duna-parton. Több hónap telt el így. Végül Liza tudomásul vette, hogy Csongorral valami nincs rendben, és megszakította a kapcsolatot. Eszter és Balázs egy születésnapi házibulin találkozott először. Telefonszámot és e-mail címet cseréltek, és egyre forróbb sms-eket és leveleket váltottak egymással. A levelekben félreérthetetlen célzásokat tettek arra, hogy kívánják egymást, és szeretnének minél hamarabb összebújni. Esztert meglepte, hogy mégsem az következett be, amire vágyott. Balázs levélszexet javasolt neki. A lány először nem is értette, mi az. Majd amikor megtudta, ez az jelenti, hogy részletesen leírják a szexuális együttlétet, mintha az a valóságban is megtörténne, határozott nemet mondott. Akkor Balázs a telefonszexet hozta szóba, Eszter ebbe belement, mert úgy gondolta, hogy ez életszerűbb, mint a levélszex, és talán még folytatása is lesz. Nem lett!

És végül rövid idézet egy levélből: „Ami furcsa kezdett lenni, hogy egyre halogatta, hogy valóban meg is éljük azt, amiről beszélgetünk, a lelkiismeretére hivatkozva. (...)  Végül is elszánta magát és megbeszéltünk egy forró randevút, legalábbis szóban. A megvalósulás igen érdekes és furcsa volt számomra, alig ért hozzám, annak ellenére, hogy az egyéb randikon hevesen csókolóztunk, ebben az esetben azt sem lehetett. Végül is valahogy átestünk rajta. Arra gondoltam, hogy ilyen nehezen lépi át az intimitásnak e vonalát, úgyhogy adtam neki még esélyt. Folytattuk furcsa kapcsolatunkat, verbálisan eget verő szexekről beszélgettünk, ám amikor újból találkoztunk, arra kért, hogy most csak orálisan elégítsem ki, mert neki ez okozna nagy örömet, és egyszer tegyem ezt meg. Hát megtettem, abban bízva, hogy ezzel elnyerem a bizalmát.” De a kedves hölgy nem nyerte el a partnere bizalmát.

Miután egyre több hasonló történetet hallok, érdemes végiggondolnunk, mi lehet ezeknek a furcsa történeteknek a hátterében. Mindegyik történetben az a közös, hogy a férfi vonakodik a szextől, meghátrál az utolsó pillanatban; vagy olyan alternatívát javasol a szex helyett, amely a nő szerint életidegen. Egy további fontos és közös vonása ezeknek az eseteknek: a nők egyáltalán nem értik, miért viselkedik a férfi ennyire passzívan, miért hátrál ki a szexből.

Tapasztalataim alapján a leggyakoribb magyarázat, hogy a férfinak nem igazán tetszik a lány, nem vonzódik hozzá eléggé. Nem mondja ki, mert nem akarja megbántani a nőt. Azt is tudja, ha ezt kimondja, vége a játéknak. Nem tisztességes, de a férfi úgy gondolja, amíg nincs jobb, „eljátszogat vele” egy darabig. Ez a virtuális játék oldja a magányát, csökkenti szorongásait, növeli az önbizalmát, hiszen kéznél van egy nő, akinek ő tetszik. Sok esetben azonban egész egyszerűen rossz a férfi énképe, nem tartja magát elég férfiasnak - például úgy érzi, kicsi a pénisze, nem teljesít jól az ágyban, a nő kineveti, impotensnek fogja tartani, nem szeretne újabb kudarcot.

A jelenségre egy további, ám az előzőeknél bonyolultabb magyarázat, hogy a férfi még nincs túl a lelki kamaszkoron, még nem zárult le a pszichoszexuális fejlődése. Még nyitott a kérdés, melyik nem iránt vonzódik, nem alakult ki a nemi orientációja. Mindkét irányban próbálkozik, tapasztalatokat gyűjt, mielőtt elkötelezné magát valamelyik irányban. Ennek az útkeresésnek lesz áldozata a nő, aki nem érti, miért viselkedik furcsán partnere. 

Egy további nagyon is létező magyarázat, hogy a férfi egyértelműen meleg, de még maga előtt sem tudja teljes mértékben felvállalni, hiszen tele van előítélettel a melegekkel szemben, vagy ahogy az analitikusok fogalmaznak, retteg attól, hogy szembenézzen saját homoszexualitásával, ezért inkább elkerülő manőverekbe fog, azaz olyan játékokba keveredik, amelyek elterelik a figyelmét a férfiakról. Így maga előtt is az a látszat alakulhat ki, hogy ő a nőkhöz vonzódik, ám amikor élesedik a helyzet, lelohad a mesterségesen gerjesztett vágy. A nőknek el kellene dönteniük, hajlandók-e belemenni a „kedves nővér” típusú terápiás játszmákba, vagy inkább megpróbálkoznak újabb kalandokkal. Azoknál a nőknél jelentkezik ez a dilemma, akik már régóta keresik a párjukat, gyakran önértékelési problémákkal küzdenek, és kezdenek a keresésbe belefáradni. Végre találnak valakit, akivel szót tudnak érteni, akivel egy hullámhosszra tudnak kerülni. Nehezen engedik el a másikat, nem akarják belátni, hogy a meghátráló, vonakodó férfi nem az ő műfajuk.

 

1 komment

Címkék: önértékelési probléma intimitástól való félelem a szex hárítása kis-pénisz-komplexus

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr435701398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anlagan 2016.05.05. 08:22:07

Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel megértették egymást. Itt nem arról volt szó, hogy nem tetszett nekik az adott hölgy, hanem arról, hogy olyan elvárásaik voltak a mindenkori képzelt partnerrel szemben, mint amiket a világ médiában, a pornófilmekben az újságok címlapján láttak. Teljes illúzió. Sőt megéléseikben is ezt szerették volna lekövetni.
Találkoztam olyanokkal is,akik természetesen nem voltak függetlenek, de erről nem tájékoztatták a hölgyeket, és kihátrálásuk oka éppen a kapcsolatban élésük volt.
Az interneten történő ismerkedés legnagyobb buktatója ez: messziről jött ember, azt mond,amit akar. És sajnos teszi is.
süti beállítások módosítása