Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

Falánk kisegér

2013.02.02. 15:14 Dr. Gerevich József

Helen.bmpArcát egy hatalmas szemüveg takarta. „Kisegér”, ez jutott eszembe róla. Ha nem mutatkozott volna be a telefonban, nem tudtam volna eldönteni, fiú-e vagy lány. Amikor sután, botladozó nyelvvel feltárta több éves kálváriáját, orvosi szempontból tipikus esetnek látszott. Boszorkánykörben vergődött két ciklus között: az egyiket az önmegtartóztató, szinte aszketikus diéta ellenére vagy éppen azért fokozódó éhség jellemezte. Azután hirtelen, váratlanul, ínycsiklandozó illatok hatására izgalmi állapotba kerül (ekkor indul el a másik ciklus): ösztönösen magához ragadja az illatok forrását és eszik. Mohón, eszeveszetten, magányosan. Bár az éhségérzete hamar megszűnik, ő állhatatosan eszik tovább – több órán keresztül, amíg ehető tárgyak vannak a közelében. Azért nem hagyja abba az evést, mert már látja előre, hogy hányni fog. A hányás gondolata megnyugtatja háborgó lelkiismeretét: a sok gusztustalan méreg nem szívódik fel benne, nem rakódik le a szövetekben, teste nem terebélyesedik tovább…

Először a ciklusok beindulásának körülményei ragadták meg a figyelmemet. Az evési roham friss péksütemények étvágygerjesztő szagával veszi kezdetét. Ez az inger az elmúlt év valamennyi lakomáját megelőzte. Nem volt kétséges a számomra, hogy nagy szerepe van orális ámokfutásainak kiváltó tényezőjeként. Kisegérrel ezt megbeszéltük és úgy döntöttünk, hogy a kezelés első lépéseként megpróbáljuk együtt kioltani az illatok varázserejét.

Valóságos és képzeletbeli illatok sorozatának exponálásával eljutottunk odáig, hogy Kisegeret a friss kuglóf szaga közömbösen hagyta, nem váltott ki belőle semmilyen késztetést. Több hónapig sikerült így elkerülni az újabb attakot.

Közben Kisegér feltárta élete titkos részleteit. Ekkor derült ki, hogy bulímiája két szilárd pillérre épül. Az egyik már az első beszélgetések idején, félszavakból észlelhető volt: evésének (életének) magányossága. Bár családban nőtt föl, ebben a családban az evés nem kommunikációs alkalom volt, hanem az étvágy individuális csillapításának kizárólagos eszköze. Kisegér úgy nőtt föl, hogy nem tudta, mi jó van a családi közös ebédekben, vacsorákban, reggelikben. Számára a napnak nem ezek az étkezési alkalmak adtak gerincet.

És ebből a gondolatból kifejthető a bulimia másik pillére: napjainak nem volt gerince, életének nem voltak biztos fogódzói. Érettségi után nem tanult tovább; megfelelő munkahelyet nem talált. Így „főállásban” evett vagy koplalt (pontosabban: visszatartotta evési késztetéseit), a napokat egyedül az étkezés körüli gondolatok és műveletek töltötték ki.

Találkozásaink fokozatosan váltak ’közös étkezéssé’. Kisegér erre egy idő múlva rájött, és belátta, hogy ezek az „étkezések” olyan ünnepek, amikor az együttléten van a hangsúly, és nem a gyomor- és bélrendszeren. Ez a hangsúlyáthelyezés megakadályozza az evési túlkapásokat. „Szeretnék, doktor úr, háromszor jönni önhöz. Reggel, délben és este.” Ez a mondata világított rá arra, megértette, hogy szükség van azonos napszakokban zajló közös evésekre. Aki úgy eszik, mint ő, az a szeretetet „eszi”.

Napjait kitölteni értelmes dolgokkal: Kisegérnek ez ment a legnehezebben. Ehhez meg kellett találnia önmagát. Fel kellett fedeznie nőiségét, kisegérből érett nővé kellett válnia. Ebben nekem katalizátor-szerep jutott, beszélgetéseink felgyorsították ezt a folyamatot.

Kisegér már nem falánk. És ami még fontosabb: már nem kisegér többé. Elvégzett egy diplomát adó vendéglátói tanfolyamot, ahol megismerkedett egy fiúval. Már ki is tűzték az esküvő időpontját.

1 komment

Címkék: bulimia

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr95058675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tulipán14 2013.02.08. 08:21:52

Én nem ismerem a zabálást, és az aszketikus diétát sem. Csak a sima nem evést. Néha az is nagyon szorongató tud lenni. Bemegyek egy közértbe, vagy egy étkezdébe és arra gondolok, bármit választhatok. Gyerünk, enni kell! Körbe nézek és megállapítom, hogy semmit nem szeretnék. Azért veszek valamit, és ahogy kell le is ülök megenni. Négy-öt falatig jutok, utána jön a hányinger.
A „nem evés” nem általános tulajdonságom. Csak akkor van, ha egy férfi rosszul bánik velem.
süti beállítások módosítása