Egy gyógyító pszichiáter szubjektív feljegyzései

Tanulságos történetek a terápiák világából

dr. Gerevich József

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Filmpszichológiai villanások

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és mert összeállt belőlük egy nagyobb csokor, Gerevich dr filmes bejegyzéseinek egy új blogot indítottunk: mozis.blog.hu

Utolsó kommentek

  • puzsu: Minden válasz ott ÉL bennünk, mert mindannyian megkaptuk a TUDÁS csíráit! Az önismeret és az önbizalom erősítése minden dolog ALAPja! MenjÉL bátran, indulj tovább, hiszen a megtapasztalás fontos dol... (2018.06.06. 16:50) Mese a néma lányról
  • György Fekete: "Sándort kíváncsivá tette, hogy miért jár hozzám, mi (ki) vagyok neki, mit akar tőlem..." Efféle érdeklődésre azok a "betegek" nyílnak meg, akik érzik, hogy orvosuk egyenrangú embernek tekinti őke... (2017.11.22. 11:00) A zugivás dilemmái
  • byron: Tisztelt Doktor Úr! Tudna valamilyen szakirodalmat, segítő irodalmat ajánlani zugivóból alkoholistává váló személy, illetve hozzátartozója számára? Tudom, hogy az ilyen szenvedélybeteg kezelése ugy... (2017.06.30. 12:37) A zugivás dilemmái
  • Anlagan: Sokszor ilyen esetek mögött találkoztam, azokkal a férfiakkal is,akiknek valamiféle illúzió volt a másik nemmel szembeni elvárásuk. Jobb nőt, más milyet akarnak, nem volt felvállalható az,akivel meg... (2016.05.05. 08:22) Vonakodó férfiak
  • tomasszo: Repetitio mater studiorum. (2015.12.09. 07:31) Drog vagy még rosszabb (avagy a harmadik út)
  • Utolsó 20

Oralitás és agresszió

2013.01.11. 21:52 Dr. Gerevich József

12471294590[1].jpgGyörgy majdnem hét év csökönyös udvarlást követően vette el Lillát. Előtte egy évig jegyben jártak. Mindkét család ellenezte a házasságot. Lilla szülei azért, mert Györgynek nem volt jövedelme, György szülei pedig azért, mert Lilla szakmai ambíciói előrevetítették a későbbi „két dudás egy csárdában” típusú konfliktus lehetőségét. Lilla ekkor 21 éves volt! És orvosnak készült, gyermekgyógyásznak.

Lilla menekült az apja elől. Apját valóságos „szörnyetegnek” festette le rögtön az első találkozásunk alkalmával. A házasság volt számára a kiút apja napi sértegetései elől. Másrészt akkoriban nem volt szokás a házasság előtti szexuális élet, ezért, mivel mindketten nagyon vágytak egymásra, a legbékésebb és leggyorsabb úton „így kaphatták meg egymást”.

De ahogy ez ilyenkor a leggyakrabban lenni szokott, azok, akik megkapják, amire vágynak, csalódást éreznek. Ők mindketten elsők voltak egymásnak, és néhány együttlétet követően elegük lett a szexből.

De ez volt a kisebbik baj. Az esküvő után György viselkedése egy csapásra megváltozott. A nászúton húsz kilogrammot hízott. Az esküvő előtt következetesen „bornemisszának” nevezte magát, az esküvő utáni napokban kiderült, hogy György ezt szó szerint gondolta: bort nem, de minden mást igen, méghozzá minél többet. Önző természete abban nyilvánult meg, hogy soha semmilyen személyes érdeklődést nem tanúsított sem felesége, sem később született leánygyermeke iránt. Különös csapásként élte meg azt is, hogy nem fiúgyermeke született. Be se ment a kórházba látogatni a családját, sőt utána hetekig nem is szólt feleségéhez. A mértéktelen evés és ivás töltötte ki minden nem munkával eltöltött idejét.

 De még ez is elviselhető lett volna egy olyan nő számára, aki gyermekkori családjában sem igen látott másfajta férfi-mintát. A fő baj György brutalitása volt. Félreértés ne essék: egy ujjal sem nyúlt asszonyához. Erőszakosságát szavak útján fejtette ki. Szitkozódott, káromkodott, folyamatosan sértegette Lillát, igyekezett önbizalmát teljesen lerombolni. Ez csak azért nem sikerült, mert Lilla két dologban egyértelmű bizonyosságot szerzett az évek folyamán: kiváló anya és megbízható gyermekorvos. Ezt a hitet György minden igyekezete ellenére sem tudta elvenni tőle.

Az évek során Lilla megtanulta, hogyan lehet ellensúlyozni György verbális agresszióját. Eleinte visszaszólt, sőt üvöltözött férjével. De ez nem vált be. György annál jobban felhergelődött, és ő bírta jobban. Később Lilla rájött, milyen mértékben idegesíti a férfit, ha enni látja őt. Amikor György részegen jött haza és neki kezdett felesége szidalmazásának, Lilla leült a konyhaasztalhoz és hozzáfogott az evéshez. György ekkor fuldokolni kezdett az idegességtől. Elnémult, szája tátogott még egy darabig kiejtett szavak nélkül, majd sarkon fordult és bevonult a szobájába.

A jól bevált harcászati megoldásnak azonban akadt egy súlyos mellékhatása. Lilla fokozatosan és folyamatosan elhízott, és ez nőiségének feladását jelentette a számára.

Amikor megkeresett, már jóval túl volt a száz kilogrammon, nehezen mozgott és egyáltalán nem gondolt arra, hogy kövérsége bármilyen problémát is jelent a számára. El szeretett volna válni a férjétől, és ehhez kért tőlem megerősítést. Én lehetőséget adtam neki arra, hogy újra és újra átgondolja az életét. Találkozásaink vissza nem térő alkalmat jelentettek a számára, hogy házassága történetét ne egy síkon és ne egy népmese-variációként értelmezze. Fokról fokra jutott el Lilla a kóros falánksága és férjével, majd apjával való kapcsolata között meglévő mély és szoros összefüggésre. A férfiakkal szemben megnyilvánuló indulataiból én is bőven kaptam. Kibírtam. Tudtam, csak idő kérdése, és a lelkében élő férfi-kép megváltozik, az új férfikép olyan lesz, amiért érdemes újra nőnek lennie. Lilla már néhány kilogrammal kevesebb, de ezzel is elégedetlen. Sokkal soványabb szeretne lenni. De már új frizurája és divatos ruhái jelzik, Csipkerózsika felébredt álmából.

Szólj hozzá!

Címkék: evés elhízás verbális agresszió partnerkapcsolati problémák oralitás

A bejegyzés trackback címe:

https://drgerevich.blog.hu/api/trackback/id/tr205013072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása